News

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Illegális szoftverekkel dolgozott az autószerelő

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai illegális szoftvereket tartalmazó számítógépeket és hamis diagnosztikai eszközöket foglaltak le egy autószervizben.

A feltárt jogsértések a becslés alapján több mint 21 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Az autószerelő műhely vizsgálata próbavásárlással indult. Az adóellenőrök szabályos nyugtát kaptak, csak kisebb hiányosságot találtak. Ezután érkeztek meg a pénzügyőrök, akik a számítógépek tartalmát is megvizsgálták. Az ellenőrzést a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársa is segítette.

A pénzügyőrök az autószerelő két számítógépén és a mellettük talált DVD-ken illegális diagnosztikai és adatbázisszoftvereket, valamint a műhelyben négy hamis autódiagnosztikai eszközt találtak. A szerviz különálló helyiségében dolgozott a vállalkozó fia, az ő szekrényéből előkerült laptopon további illegális autódiagnosztikai programok voltak.

A NAV munkatársai az összesen 44 illegális szoftvert tartalmazó két számítógépet és a laptopot, valamint a hamis diagnosztikai eszközöket lefoglalták. Az egyéni vállalkozó és fia a hamis eszközökkel és a szoftverek jogosulatlan használatával becslés alapján több mint 21 millió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak. A pénzügyőrök szerzői jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértésének gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

A hamis autóalkatrészek és illegális szoftverek nemcsak a jogtulajdonosoknak okoznak kárt, hanem közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthetnek, ezért a jövőben is várhatók hasonló ellenőrzések.

Forrás: NAV