Ingyenes belépő

Home

Online kassza: fehéredni fog a gazdaság?

A tervek szerint szeptember 30-tól újabb gazdasági ágazatok szereplőire terjeszti ki az online pénztárgépek használatát a kormány.

Kérdés, hogy mennyire lehet fehéríteni így a hazai gazdaságot.

A becslések szerint  az államkassza az újabb 30 ezer online pénztárgép üzembe helyezésével mintegy 20-30 milliárd forint bevételnövekedéssel számolhat. Az elképzelések szerint szeptember 30-tól a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást, a plasztikai sebészeti tevékenységet végzőknél, a diszkót, illetve táncteremet működtetőknél, a ruházati tisztítóknál és a különböző, fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtóknál lesz kötelező az online pénztárgép használata.

Tasi László kecskeméti autószerelő mester azt mondja, hogy ha ez fehéríti a gépjárműszerelés szürke zónáját, akkor vezessék be az új rendszert. Szerinte a probléma csak az, hogy akik eddig is feketéztek, nem fognak megijedni, nem rohannak kiváltani a vállalkozói igazolványokat. Azaz a jelenlegi intézkedés csak azokat érinti, akik legálisan dolgoznak. Róluk pedig azt gondolja az online kasszák rendszerének bevezetője, hogy nem fizetik tisztességesen az adót.

Benedeczki Lajos, a keceli BOSCH Diesel Service vezetője azt mondja, hogy ők minden esetben számlát adnak a megrendelőknek, mert azok így tudják elszámolni a javítás költségeit, de ők is számlára kapják a nagykertől a beépítendő alkatrészeket. A cégüknél gyakori látogatók az ellenőrök, de csak azért, mert ismerik őket, és tudják, hogy a jogszabályokat betartva működnek. A vállalkozó úgy véli, nem őket kellene vizsgálniuk, hanem a sufnituningos szerelőket. Mint mondta, nem reggel 8-kor kellene az ellenőröknek kezdeniük, hanem 13-14 órakor, és este 10-ig kutatni a feketén dolgozók garázsait, műhelyeit. Igaz, ez konfliktusokkal járna, de legalább a kontár világ megijedne, talán háttérbe is szorulna, és a tisztességes szakműhelyek helyzete könnyebbé válna.

Benedeczki Lajos szerint ha a hatóság a rajtaütésektől idegenkedik, akkor legalább kövesse nyomon a kereskedők által kiadott alkatrészszámlák útját. Azok elvezetnek a kontárokhoz. Ha ez sem vezetne célra, akkor pedig csak olyan autószerelő vihesse vizsgáztatni a járműveket, aki online kasszával rendelkezik, és a pénztárgépszalaggal jelentkezik a vizsgáztató hatóságnál. Ennek hiányában ne is fogadják a járművet – mondta a keceli cégvezető.

Gaál József a megyei iparkamara elnöke azt mondja, hogy a kontárok a tisztességesen adózó vállalkozók elől szívják el a levegőt, ez pedig egy egész szektort tehet hosszú távon tönkre. Az online kassza jelent ugyan kiadást, de az is igaz, hogy az eddigi tapasztalatok alapján forgalomnövekedést regisztrált a kormányzat. Azaz már rövid távon érzékelhető a gazdaság bizonyos fehéredése – mondta a kamarai elnök.

Forrás: baon.hu
Szerző: Barta Zsolt
Megjelent: 2016. április 1.
Fotó: dreamstime.com