Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Autocom CDP, vagy mégsem!?

Manapság az autószerelői munka hatalmas változásokon ment keresztül. Az autók tele vannak különböző vezérlőegységekkel, melyek végtelen vezeték kötegeken, úgynevezett ”buszokon” kommunikálnak.

Ezáltal a ”csak” mechanikus autószerelés, mint olyan lassan eltűnik. Minden műhelyben felmerül az igény a diagnosztikai műszerekre…

Ha körülnézünk a piacon rengeteg diagnosztikai műszert találhatunk. Vannak gyártó specifikus illetve márka független úgynevezett ”multibrand” műszerek. Ezek árai nagyjából 200 000Ft-tól akár több millió forintig változhatnak. Egy ilyen jelentős keresletet mutató piacon kikerülhetetlenül megjelennek a hamisítványok is.

A diagnosztikai műszerek tekintetében két féle hamisításról beszélhetünk. az egyik a szoftverhamisítás, amikor is egy adott gyártó szoftverét feltörik, ezáltal korlátok nélkül jogtalanul használják. Jellemzően nem csak a diagnosztikai szoftverekre jellemző ez a bűncselekmény, hanem rengeteg adatbázis is áldozatul esett a hackereknek, mint például az Autodata, a Bosch ESI, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Diagnosztikai műszerről beszélve főleg Kínából érkeznek az eredeti hardverre kísértetiesen hasonlító másolatok. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a hardver nem az adott gyártó terméke termékhamisításról beszélünk!

Hamisított készülékek a piacon

 

 

Gyári műszer hamisítványok*

Ahogy az lenni szokott a legnagyobb és legkedveltebb márkák termékei a fő célpontjai a hamisítóknak. Hazánkban elsőként főleg a ”gyári” diagnosztikai műszer hamisítványai jelentek meg, majd a tavalyi évben az Európa szerte legnépszerűbb és egyik legjobb műszernek számító Autocom CDP műszer kínai alteregói árasztották el a piacot. Néha ezek forgalmazója elismeri, hogy a termék másolat és tudása csak közelíti az eredeti műszer tudását. Ám sajnos gyakoribb, hogy a gyanútlan vásárlót félrevezetve eredeti termékként értékesítik, majd később jön a fekete leves. Mikor egyes népszerű autókon a vezérlőegységek töredékén használható csak megfelelően, illetve az esetlegesen beígért frissítés elmarad. hisz a svéd gyártó 2011 2. frissítését követően minden telepítéskor internetes regisztrációt kér, ezzel ellehetetlenítve a visszaéléseket.

 

Mire figyeljünk…

 
Kínai másolat* Eredeti Autocom termék*

 

Ahogy a fenti két képen is látható nagyon nehéz eldönteni, hogy eredeti, vagy másolattal a megvásárolni kívánt termék. Külsőre teljesen hasonló ám felfedezhető néhány ismertetőjel. Ilyen például a túl hosszú Bluetooth antenna, illetve a kábelkivezetésnél látható tömbszelence, ami nem jellemző általában az eredeti Autocom CDP műszerre valamint feltűnő az eltérő matrica is. Viszont ezen ismertetőjeleket nem szabad kézpénznek venni, ugyanis ezeket relatíve könnyen meg lehet változtatni. Egy ilyen termék esetén már az ár az ami gyanús lehet, hisz miért is adnának egy minimum fél millió forint nettó értékű műszert 150-200 ezer forintért!? Ha a gyanú felmerült érdemes az előbb felsorolt hardveres megkülönböztető jeleket alaposan megvizsgálni illetve a gép alján található szériaszámot. A kínai másolatok szériaszáma a legtöbb esetben: 2152, ha ezzel a szériaszámmal találkozik az jó eséllyel másolat! De ez is könnyedén átírható.

Mit lehet akkor tenni?

A legbiztosabb módja, hogy megtudjuk egy műszer és szoftvere eredetiségét, hogy a forgalmazóhoz fordulunk. Az Autocom cég magyarországi képviselője az Intent Hungária Kft munkatársai minden kérdésben állnak az Önök rendelkezésére a következő elérhetőségek valamelyikén:

Tel: 06/99/555-514

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.intent.hu

A képek illusztrációk.

Vigyázat! Nem csak az követ el bűncselekményt, aki hamisított terméket vagy szoftvert értékesít, hanem az is, aki ezen termékeket és szoftvereket használja. Kérjük, ellenőrizze vagy ellenőriztesse műhelyében használt termékeket és szoftvereket.