Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Megkezdődött a műszaki vizsgabiztosok oktatása

2011. november 15-én megkezdődött a járműműszaki vizsgabiztosok szerzői jogi oktatása, melyhez a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete több szakmai szervezettel közösen készítette el a tananyagot és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztálya tartja az előadásokat.

A vizsgabiztosok érdeklődőek, párbeszéd zajlik a témáról az oktatás végén. Az elkövetkezendő két évben mintegy 4 000 vizsgabiztosnak tanítják meg a szerzői joggal kapcsolatos alapokat.

2011 februárjában kezdeményezte a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai testülete (JAF) a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) támogatásával a járműműszaki vizsgabiztosok szerzői jogi oktatását a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (NKH). A kezdeményezést az NKH elfogadta, támogatásáról biztosította a JAF tagjait, majd felkérte a testületet, hogy készítse el a szerzői jogok oktatásához szükséges tananyagot, illetve vizsgafeladat sort.

Az oktatási anyagot a JAF a Business Software Alliance, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztály, illetve a HENT aktív közreműködésével készítette el.

November 15-én megkezdődtek az oktatások. A folyamat mintegy két évig tart, ez idő alatt 4 000 műszaki vizsgabiztos vesz részt a NAV által tartott előadásokon, vizsgázik szerzői jogi kérdésekből.

2011-ben kilenc alkalommal oktat a NAV Szellemi Tulajdonjog-védelmi osztálya, cikkünk megjelenéséig öt tanfolyamot tartottak már meg, ezek tapasztalatai rendkívül pozitívak.


A műszaki vizsgabiztosok tájékozatlanok a szellemi tulajdonjogok, illetve a szerzői jog terén, erre számított is a JAF, ám szembesülni a ténnyel mindig kicsit lehangoló. Ezt azonban teljes mértékben ellensúlyozza a résztvevők lelkesedése, érdeklődése.

Az előadások több szempontból is különlegesek. A Szellemi Tulajdonjog-védelmi osztály állig felfegyverkezve tartja az oktatásokat. 


Az előadások végén a NAV előadói teret hagynak a műszaki vizsgabiztosoknak, hogy kérdezzenek az előadás tartalmával, illetve a szerzői joggal kapcsolatban. A műszaki vizsgabiztosok élnek is a lehetőséggel, többször fordult már elő, hogy a rendelkezésre álló idő után is maradtak érdeklődők, akikben még maradtak olyan kérdések, melyeket az előadás hozott a felszínre.donság az a megközelítés, hogy a hatóság nem csak büntet, hanem a prevenciós munkát is ennyire komolyan veszi, emellett lehetőséget ad a párbeszédre is.

Kérdésünkre az egyik vizsgabiztos úgy fogalmazott, hogy „meglepő, viszont nagyon pozitív élmény a NAV-osokat tanárként látni. Először azt gondoltam, semmi szükség erre az előadásra, hiszen nem foglalkozom szerzői jogokkal, ám az oktatás alatt világossá vált, hogy milyen sok hiányosság van bennünk a törvényekkel és szabályokkal szemben”.

A JAF megítélése szerint a műszaki vizsgabiztosok szerzői jogi oktatása egy igazi sikertörténet, ami azt bizonyítja, hogy ha a hatóságok összefognak egy civil szervezettel, olyan eredményeket érhetnek el, ami a lakosság és a jogkövető magatartás fejlődését is nagyban elősegíti.