Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Kiszorítják az EU-ból a hamis élelmiszert

Megelégelte az élelmiszerek hamisítását az Euró­pai Parlament, így a vasárnapi, Strasbourgban megtartott plenáris ülésen a közösségi élelmiszer-ellenőrzési rendszer átfogó szigorítását lehetővé tevő passzusokról határoztak az uniós képviselők.

A megszavazott új rendelkezések az ételek jobb nyomonkövethetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák. Minderre szükség is van, a közelmúlt hamisítási botrányai ugyanis arra mutattak rá, hogy a hatóságok nem kellően hatékonyak, s az élelmiszerlánc összes tagját alaposan ellenőrizni kell.

A távirati iroda tudósítása szerint a szabályozás a széles körű vizsgálatok mellett be nem jelentett ellenőrzéseket ír elő az élelmiszeripar minden szektorában, hathatós fellépést garantálva a csalások és megtévesztő gyakorlatok ellen, miközben szigorúbb szabályokat szorgalmaz az unión kívülről érkező termékek importjakor.

A probléma jelentőségét pontosan tükrözi az Európai Unió felmérése. Eszerint az élelmiszerek és a hasonló termékek hamisítása, valamint az ahhoz kapcsolódó visszaélés, adóelkerülés a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után. Erre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője hívta fel a figyelmet a köztelevíziónak nyilatkozva. Helik Ferenc elmondta: a hamisítás a kakaótól a gesztenyemasszán át a húsipari vagy a tejtermékekig bármely olyan árucikknél szóba jöhet, amely nagy mennyiségben és gyorsan fogy, mivel így a bűnjelnek is tekinthető hamisítvány hamar eltűnik. Az igazgató szerint ezért is fontos, hogy a fogyasztók csak megbízható helyen vásároljanak, s kerüljék az aluljárókban vagy a bizonytalan internetes oldalakon kínált portékát.

Forrás, Fotó: Magyar Idők