5000 hamis webshopot töröltek Svájcban

  • Nyomtatás

Jelentős mértékben nőtt idén a csalók által elérhetővé tett online ajánlatok száma. A SWITCH svájci csoport szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy a felhasználók a korábbinál sokkal több csaló e-kereskedelmi bolttal találkozhatnak a világhálón.

A SWITCH tavaly 700 olyan internetes címet töröltetett, amelyek .ch végződésűek voltak, idén augusztus elejéig ez a szám már meghaladta az ötezret. Michael Hausding, a SWITCH-CERT biztonsági szakértői csapatának tagja és a doménnevekkel kapcsolatos visszaélések szakértője kijelentette, hogy a hatóságokkal való szoros együttműködésnek és a javított folyamatoknak köszönhetően idén augusztusban egy koncentrált akció keretében 4500 csaló svájci honlapot tudtak eltávolítani a világhálóról.

Ezek a platformok meg akarták szerezni az internetezők pénzét, hitelkártya-adatait, e-mail és levelezési címeit. Árulkodó jel volt, ha egy márkás terméket hatalmas árengedménnyel kínáltak. Ilyen esetekben a felhasználók nyugodtan gyanút foghatnak. A SWITCH erősítette a szövetségi rendőrséggel (fedpol) és más svájci hatóságokkal való együttműködését, továbbá automatizálta a hivatalok támogatásával kapcsolatos folyamatokat.

Amennyiben egy hivatal megpróbálja felvenni a kapcsolatot egy hamis platform üzemeltetőivel és nem jár sikerrel, akkor a csoporthoz fordul, amely felszólítja az adott céget vagy személyt, hogy 30 napon belül adjon meg egy érvényes svájci levelezési vagy e-mail címet. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a SWITCH automatikusan törli a hamis webshophoz kapcsolódó doménnevet.

Az eljárás annyira hatékony, hogy immár a .ch a legbiztonságosabb európai doménnév.

Az esetek 70 százalékában sikerült a hamis internetes boltok által használt kártevőket vagy adathalász megoldásokat 24 órán belül eltávolítani.

 

Forrás: sg.hu
Fotó: printerest