Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Ez a kézi szkenner felismeri a hamisított italokat

A Manchesteri Egyetem kutatói kifejlesztették a világ első hordozható SORS-eszközét, amivel könnyűszerrel kiszűrhetők a hamis szeszesitalok. Az eszköz ugyanis az üvegen keresztül is meghatározhatja az abban lévő folyadék összetevőit.

A SORS spektroszkópok igen pontos kémiai elemzést végezhetnek, akár áttetsző felületen keresztül is. A működési elve úgy néz ki, hogy lézerekkel megvilágíthják az üveget, és ezekkel elemzik a szeszek pontos vegyi összetételét. Az efféle eszközöket többnyire biztonsági célokra, veszélyes anyagok ellenőrzésére, valamint gyógyszerészeti elemzésre használják.


A Manchesteri Egyetem Biotechnológiai Intézetének kutatói elsőként készültek el egy SORS szkenner kézi változatával, amit akár az élelmiszer-biztonság területén is használni lehetne.

https://vimeo.com/157474349

A szeszes italok az EU legnépszerűbb exporttermékének számítanak. A szeszesital-export és forgalmazás legalább 23 milliárd eurónyi adóbevételt és egymillió munkahelyet teremt.

"Az élelmiszerek és italok hamisítása nagyon komoly egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményekkel járhat, különösen az alkohol esetében. A fogyasztók bizalmát csak úgy biztosíthatjuk, ha meggyőzzük őket, hogy ezek a termékek eredetiek; nem hamisítottak és nem szennyezettek.
– mondta Roy Goodacre, a Manchesteri Egyetem professzora.

 

Forrás: index
Fotó: cbrneportal