Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Milliárdokat titkolnak el

Az elmúlt másfél évben több mint négyezer alkalommal ellenőrizte az adóhivatal a szervizeket, valamint az autó- és a motoralkatrész-kereskedőket – tudta meg a Magyar Idők. 

Az érintetteknél együttesen majdnem kilencmilliárd forint be nem fizetett adóra bukkant a hatóság, ráadásul több esetben bűncselekményre is fény derült.

A viszonyokat átláthatóbbá teheti, hogy szeptember végétől a műhelyekben és az alkatrészboltokban is online pénztárgépnek kell működnie. A mögöttünk hagyott hónapokban százával keresték fel az ország járműjavító műhelyeit és alkatrész-kereskedőit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai, pénzügyőrei. A hatósági emberek nem azért járták a szervizeket és az üzleteket, mert annyi gondjuk akadt volna a szolgálati kocsikkal, inkább arra voltak kíváncsiak, hogy az ágazat résztvevői betartják-e az adóügyi előírásokat, például adnak-e számlát ügyfeleiknek. A NAV-osok ellenőrizték azt is, forgalmaznak-e hamis termékeket a vállalkozások.

A hatóság – mindent egybeszámítva – tavaly háromezer ellenőrzést végzett el a szervizekben és a gépjárműalkatrész-kereskedőknél, idén fél év alatt pedig újabb 1200 vizsgálatra került sor – közölte lapunkkal az adóhivatal sajtófőnöke. Suller Attila elmondta azt is, hogy az elmúlt évben összesen nagyjából hatmilliárd forint be nem fizetett adóra bukkantak az érintetteknél, és az idei eljárásokban is fény derült megközelítőleg hárommilliárd forintnyi hiányra. Ráadásul a különféle adóügyi szabálytalanságok miatt mulasztási bírságról is több ügyben döntött a NAV, a kiszabott szankció túllépte a százmillió forintot.

A sajtófőnöktől megtudtuk, hogy tavaly január óta a pénzügyőrök tíz alkalommal szabálysértést vagy bűncselekményt is feltártak. Általában arról volt szó, hogy a szervizben vagy a kereskedőnél illegális berendezésekre, termékekre bukkantak. A fináncok lefoglaltak 1800 hamis alkatrészt és 14 jogsértő diagnosztikai eszközt, az elvont portéka együttes értéke 14 millió forint körül mozgott. Suller Attila példaként felidézett egy tavalyi újpesti esetet. Az ottani egyik autójavító műhelyben a NAV-osok találtak egy hordozható számítógépet, amelyen több, a járművek átvizsgálását szolgáló program futott.

A tulajdonos azonban nem tudta igazolni a szoftverek eredetét, így az egyenruhások a szerzői jogok megsértésének gyanújával feljelentést tettek a pénzügyi nyomozóknál. A megállapított vagyoni hátrány az ügyben megközelítette a négymillió forintot. – Szintén a fővárosban és szintén Újpesten működött az egyik idei eset főszereplőjének nevezhető autószerviz is – folytatta Suller Attila. Abban a műhelyben több tucat autómárka védjegyével ellátott dísztárcsát és azokhoz való öntapadós emblémát találtak a hatóság munkatársai, ezek kapcsán hamisítás gyanúja merült fel.

Az ügyben szabálysértési eljárás kezdődött. Az ágazat viszonyait rendezheti, hogy ősszel a szervizeknek és az alkatrész-kiskereskedőknek is csatlakozniuk kell az online pénztárgéprendszerhez, így szeptember utolsó napján már nekik is az adóhivatallal állandó elektronikus kapcsolatban álló kasszát kell használniuk. Az intézkedés év eleji bejelentésekor a nemzetgazdasági tárca azt közölte: korábban megvizsgálták, melyek azok a szolgáltató ágazatok, amelyekben az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya. Ezek után döntöttek arról, hogy a járműipar érintettjei mellett a plasztikai sebészeteknek is vásárolniuk kell új pénztárgépet, pontosan úgy, mint a diszkóknak és a ruhatisztítóknak, de be kell tartaniuk a szeptember végi határidőt az edzőtermeknek, valamint a fizikai közérzetet javító szolgáltatást kínálóknak is. Január elsején a pénzváltók és a taxisok úgyszintén csatlakoznak majd az online kasszarendszerhez.