Home

Több százezer magyar autós életét veszélyeztetik a hamis termékek

Több százezer magyarországi autóból hiányozhatnak a légzsákok és az azokat kiegészítő legfontosabb közlekedésbiztonsági, utast védő berendezések,

valamint további egymillió személygépjárműbe kerülhettek nem megfelelően működő, ellenőrizetlen forrásból származó manipulált biztonsági elemek, amelyek rendkívül súlyos biztonsági kockázatokat rejtenek - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A közlemény szerint az illegális, szakszerűtlenül javító szervizek leginkább a légzsákot és az egyéb biztonsági rendszert működtető elektronikát mellőzik az autók javításakor, mivel ezeknek az ára magas. A használt autók egy része ilyen helyreállítás után kerül az új tulajdonoshoz, aki viszont nem tud ezeknek az eszközöknek a hiányáról vagy éppen működésképtelenségéről.

Ruháknál sokkal könnyebb kiszűrni a hamisítványokat. 
Kattintásra galéria nyílik!

A magyar autósokat összefogó szakmai szövetség 2014-es vizsgálatánál az adás-vételt követő eredetiségvizsgálatra kötelezett autókból a véletlenszerűen kiválasztott 600 gépkocsi mintegy 40 százalékánál tártak fel szabálytalanságot: nem működnek megfelelően a biztonsági rendszerek vagy egyáltalán nem is találhatóak meg a gépjárműben.

Kovács Ferenc, a HENT ipari és kereskedelmi munkacsoportjának a tagja az M1 aktuális csatornán csütörtökön elmondta: a gépjárművek megvásárlása után a vásárlók minden esetben keressék fel a megfelelő szakértelemmel rendelkező szervizeket, hogy ott biztonsággal tudják ellenőriztetni az autóikat. Hozzátette: ez azért fontos, mert ha valaki használt autót vásárol, sokszor azt sem tudja, hogy a jármű sérült volt-e korábban.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a ma nincsenek pontos adatok arról, hogy a műszaki hibából bekövetkező közúti balesetek, egészség károsodások milyen arányt képviselnek a balesetekben.

Forrás: mfor
F
otó: achacunsaplanete