Home

Szigorúan ellenőriz a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal!

A folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően egyre kevesebb fuvarozó próbálkozik tisztességtelen eszközökkel versenyelőnyt szerezni. Az ellenőrzött tehergépjárművek nyolc százaléka szabálysértő.

Az ország összes megyéjében ellenőrizték a tehergépjárműveket a szakemberek az ECR akció során, kifejezetten a vezetési- és pihenőidők, valamint a tachográf-berendezések szabályos üzemeltetését vizsgálták.

Az adatok összesítése után kiderült, az ellenőrök 1335 tehergépjárművet (820 magyar honosságút, 442 EGT és 73 egyéb országban nyilvántartásba vett járművet) vizsgáltak meg a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Jármű Módszertani Főosztálya által koordinált akció három napja alatt.

A leggyakoribb probléma ezúttal is a vezetési- és pihenőidőkre vonatkozó előírások betartásával volt: a napi, a heti, a két egymást követő hét, és a kötelezően előírt pihenőidő ellenőrzése során 284 olyan esettel találkoztak az ellenőrök, amelynél a sofőrök nem tartották be a törvényi előírásokat. Ugyanakkor nagy számban akadt gond a világító berendezések és az elektromos rendszer állapotával is, ezen a területen 42 esetben állapítottak meg hiányosságokat a szakemberek. Négy teherautót a közlekedésbiztonságra közvetlenül kockázatot jelentő műszaki problémák miatt azonnal kitiltottak a forgalomból.

Az ellenőrzés kimutatta, hogy a közlekedésbiztonságra közvetlenül kockázatot jelentő, fáradt gépkocsivezetők és a manipulált menetíró berendezésekkel közlekedő gépjárművek kiszűrése a jövőben is állandó feladatot jelent a közlekedési hatóságnak. Az NKH a közúti balesetek számának csökkenését, a közlekedésbiztonság növekedését várja a folyamatos ellenőrzésektől, amik a jövőben is folytatódni fognak.

Kép: NKH

Forrás: NKH