Home

Tudatos vásárlással a hamis termékekkel szemben

Bérczes László, a Jogérvényesítési munkacsoport vezetője a hamisítással és a jogi lehetőségekkel kapcsolatos jogi kérdésekről és tapasztalatokról adott interjút a Rádió Orientnek. A Jogérvényesítési munkacsoport vezetője elmondta, mik az aktuális trendek és veszélyek a hamisítások területén.

A szakértő hamis termékként azokat az árucikkeket definiálta, amelyeken megjelenik valamely ismert márka logója vagy rajzfilmfigura alakja anélkül, hogy arra a jogosulttól engedélyt kapott volna. A hamisítványok többsége a Távol-Keletről érkezik Európába ‒ így hazánkba is ‒, és első sorban a ruházati- és műszakicikkeket, játékokat érinti. Korábbi felmérések alapján a NAV a második legeredményesebb hatóság árumegállítás tekintetében – osztotta meg Bérczes László a Rádió Orient hallgatóival. A hamisításokat természetesen meghatározzák az aktuális trendek, de az utóbbi másfél esztendőben különösen népszerűek voltak a parfümök, emellett állandó a luxuscikkek és népszerű sportruházat termékeinek replikái.

Ezek a másolatok azonban sok esetben károsak vagy veszélyesek lehetnek az egészségre, hiszen a termékek előállításakor nem veszik figyelembe a fogyasztóvédelmi előírásokat. Hazánkban még mindig jelentős értékesítési pont másolatok tekintetében a Józsefvárosi Piac, amely az ügyvéd szavaival élve, "

nem szűnt meg, csak átalakult.

Sőt továbbra is innen látják el a környező országokat és a vidéki piacokat. A hamístványok ugyanakkor megjelennek a nagyáruházakban, a plázákban és természetesen a online kereskedelemben is. Gyanúra adhat okot, az értékesítés helye, ha nem kapunk számlát ‒ vagy más terméket írnak rá ‒ illetve ha egy minőségi termék csomagolása hiányos.

A büntetések tekintetében ‒ az értékesített termékek mennyiségétől függően ‒ szabálysértést és bűncselekményt kölünböztetnek meg a szakértők. Bérczes László elmondta:

"a börtönbüntetés kiszabása nem jellemző, így álltalában a lefoglalt és elkobozott áru mennyisége nagyobb kárt okoz az elkövetőnek, mint a pénzbírság.

Ebből kifolyólag a Jogérvényesítési munkacsoport vezetője úgy véli, amennyiben a helyszínen csak kisebb mennyiségégű hamis termék lefoglalása lehetséges, megoldást jelentene a magasabb pénzbírság kiszabása. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület feladata, hogy felhívja a figyelmet a tudatos vásárlásra és segítse a hatóságokat a jogszabályok értelmezésében. Fontosnak tartják ezenkívül a fiatalok felé is kommunikálni a veszélyeket, jelenségeket. A gimnáziumokba előadásokkal, a fesztiválokra pedig interaktív kiállítással készülnek.

 Ide kattintva meghallgathatja az interjút

Forrás, fotó: orientpress