Apróhirdetésben hirdetett

Az egyik leglátogatottabb apróhirdetési oldalon hirdetett scannelt könyveket T. Péter, ezek digitalizálására, forgalmazására azonban a jogtulajdonos sem szóbeli, sem írásbeli engedélyt nem adott.  A vétkes együttműködött a jogtulajdonossal, így a kárenyhítés a felszólítást követő néhány héten belül megtörtént. Olvassa el T. Péter nyílt levelét az esetről!

 

Legyetek jók

Az egész azzal kezdődött, hogy vettem egy öreg motort. Mivel szeretek bütykölni és a márkaszerviz díjakat amúgy sem rám szabták, szükség nem volt valami - az adott motortípussal kapcsolatos dokumentációra, szerelési leírásra. Nem ment könnyen, - de egy külföldi fórumon sikerült végül találni. Aztán fél év múlva autócsere kapcsán ugyanezzel a problémával szem besültem, de pár hét alatt sikerült ahhoz is találni anyagot. Eddig gondolom, ismerős sokaknak a dolog. Aztán arra gondoltam, hogy nyilván mások is járnak hasonló cipőben. Miért ne tenném elérhetővé ezeket a leírásokat úgy, hogy azok másoknak is segítséget nyújtsanak és közben nekem is van belőle némi hasznom?

Arról, hogy ezeknek a leírásoknak az elején/végén szerzői jogi tájékoztatók is voltak - amik egyértelműen leírták, hogy csak a szerző engedélyével sokszorosíthatóak az anyagok nem nagyon foglalkoztam. Főleg angol nyelvű - leírásaim voltak, 10 15 évvel ez előttről, nem érdekelt az apró betűs szöveg. Könnyen - meggyőzi magát az ember a “tele van a net illegális cuccal, pont ez számítana?” ideológiával. Pedig mint később kiderült, nagyon is számít… De akkor ez még nem látszott, így lelkesen feltettem a netre egy apróhirdetéses oldalra a leírásokat, sőt időközben innen-onnan sikerült még más típusokhoz is - fellelnem útmutatókat. Találtam bőven az enyémhez hasonló hirdetéseket is, ami szintén megerősítette az ideológiámba vetett hitemet.

Aztán az egyik ügylet után egyszer csak kaptam egy e-mailt. A könyvkiadótól, aki az ilyen javítási leírásoknak a jogait képviseli. Benne felsorolva az összes doksi, amit hirdettem, ill. a számlaszámom, névvel együtt. És ellékelve egy 200 ezres büntetés, ill. egyéb következmények hosszas sorolása (nyomozás, bíróság, börtön és az összes velejáró) ha nem működök együtt. Mondanom sem kell, hogy a hónapok alatt összegyűlt pénz a töredéke sem volt a fizetendő kártérítésnek. Nem érte meg. Nagyon nem. És nem javaslom másnak sem, hogy próbálkozzon, mert csak idő kérdése, hogy valakinek feltűnjön a dolog és onnantól kezdve borítékolható a lebukás. Vagy így, vagy úgy. Az, hogy mennyire tisztességes a kalózterjesztés a könyvek készítőivel szemben, nem részletezem, mindenki tudja – és jellemzően senkit nem ez tart vissza. Sokkal inkább arra gondoljon mindenki, ha ilyen ötlet fordulna meg a fejében, mennyire felelősségteljes, amit csinál a saját családjával, barátnőjével, hogy gyerekeivel szemben. Ha jön a többszázezres csekk, vagy jön érte a “rácsos autó”, hogy fog a szerettei szemébe nézni?! Mert az az érzés alól nincs felmentés.

 

T. Péter