A magára hagyott weboldal esete

Az egyik hazai Volskwagen rajongói oldal tulajdonosa hagyott fel az általa üzemeltetett honlap rendszeres látogatásával, ellenőrzésével.

 

Szabad utat engedett a közösségnek, hogy különböző anyagokkal, írásokkal bővíthessék a meglévő tartalmakat. A tovább után olvasható B. András nyílt levele, amelyet az ügy kapcsán írt.

 

Tisztelt Olvasó!

Történetem ott kezdődött, hogy jó pár évvel ezelőtt létrehoztam egy internetes oldalt, melynek célja az volt, hogy a régebbi autók szerelmeseit egy csoportba gyűjtse, tapasztalat csere és élménybeszámoló céljából. Az oldal bővült és jogosan felmerült igény volt a közönség részéről, hogy ne csak az oldal szerkesztői, hanem az olvasók is tölthessenek fel anyagokat, írásokat. Evvel semmi probléma nem merült fel addig míg üzemeltetőként foglalkoztam az oldallal, de ahogy múlt az idő ezt egyre ritkábban tettem. Az elmúlt másfél évben már rá sem néztem az oldalamra, így ellenőrzés nélkül került fel minden. Soha nem gondoltam, hogy ebből bármi károm lehet, hiszen míg ellenőrzés alatt állt az oldal nem volt semmilyen probléma.

Ekkor történt, hogy egy kártérítési felszólítást kaptam, egy könyvkiadótól, melyben azt írták, hogy az oldalamon az ő szellemi terméküket, a jóváhagyásuk nélkül lehet elérni. A kártérítési összeg jóval meghaladta azt amit magánemberként ki bírtam volna fizetni. Természetesnek tartottam a kérésüket, hogy az oldalról távolítsak el mindent ami nem az én szellemi termékem, de további esetleges problémákat elkerülendő, inkább az egész oldalt töröltem.

Törvénytisztelő állampolgárként más szellemi termékét az engedélye nélkül soha nem tettem volna közre, ám a legjobb szándék mit sem ért, mert az általam üzemeltetett és felügyelet nélkül hagyott rendszer ezt lehetővé tette.

A kiadóval történő együttműködés számomra magától értődő dolog volt, mivel életemben egyszer sem volt dolgom semmilyen hivatalos szervvel büntetőjogi ügyből kifolyólag.

Mindenkinek aki weblapot üzemeltet csak javasolni tudom, hogy ha lehetővé tesz adatmegosztást, akkor jól gondolja meg milyen szabályrendszer és ellenőrzési metódus szerint teszi, illetve ha felhagy a tevékenységével inkább szüntesse meg az oldalát, mintsem hogy a tudta nélkül mások hasonló helyzetbe hozzák.

Végezetül mindazoktól akiknek kárt okoztam ezúton is szeretnék elnézést kérni, tettem nem volt szándékos.

 

B. András