Üzletszerűen forgalmazott jogsértő szoftvereket

Az internet segítségével sajnos egyre többen követnek el jogsértéseket, mellyel a jogosultaknak jelentős károkat okoznak. Különösen igaz ez azokra az esetekre, amikor mások szellemi alkotásait üzletszerű módon forgalmazzák a jogosultak engedélye nélkül.

K. Olivér az egyik népszerű apróhirdetési oldalon a Maróti Könyvkereskedés Kft. kizárólagos forgalmazásában álló Autodata CD3 programot kínált megvételre. A szoftverek szabad felhasználásának kereteit tettével jócskán túllépte, és bűncselekményt követett el. Az eljárás lezárását követően jutatta el számunkra a következő figyelemfelhívó levelet, melyet mindenkinek érdemes lenne megfontolni, mielőtt hasonló cselekményekbe kezdene.

 

Tisztelt JAF, tisztelt Kiadó!

Az interneten olyan járműtechnikai programokat hirdettem és forgalmaztam ellenérték fejében, amelyeknek sem értékesítési sem egyéb jogait nem birtokoltam, és így szerzői jogsértést követtem el. Az egyik program hazai jogtulajdonosa és forgalmazója e-mailben keresett meg és hívta fel a figyelmemet a jogsértésre, majd a jogsértő tartalmak eltávolítására és kártérítési összeg megfizetésére szólítottak fel. Felszólításuknak eleget tettem, cserébe eltekintettek a peres eljárás megindításától, amely végén bűntettem akár szabadságvesztéssel is sújtható lett volna. Úgy gondolom saját példám elegendő elrettentésül szolgál a szerzői jogok megsértőinek, én senkinek nem ajánlom hogy hasonló bűncselekményt kövessen el! Tettemet megbántam és megtanultam, hogy szerzői jog nem játék és az interneten lévő tartalmak (dokumentumok, programok stb.) nagy része is valakinek a tulajdonát képezi, így ezek jogosulatlan felhasználásával bűncselekményt követhetünk el, hát még ha értékesítjük is... remélem, hogy a levelemet olvasók a hibámból okulva körültekintőbbek és felelősségteljesebbek lesznek nálam, és ez által nem követnek el jogsértést.

 

 

Tisztelettel:
K. Olivér