Hamisítás Elleni Világnap 2015 rendezvény

Ebben az évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete első alkalommal közösen rendezett egy sajtóeseményt, a Hamisítás Elleni Világnap (2015. június 24.) alkalmából.

Időpont: 2015. június 25. (10 óra)
Helyszín: BILK Logisztikai Központ

Célja a lakosság figyelmét felhívni a hamisításra és annak veszélyeire, különös tekintettel a közúti közlekedés biztonságára.

A Hamisítás Elleni Világnapot először 1998-ban hirdette meg a Global Anti-Counterfeiting Group (GACG). A cél a tudatosságnövelés volt, középpontba helyezve a hamisítás és a kalózkodás következményeinek bemutatását. A világnapot ma már a WIPO (World Intellectual Property Organization) is számon tartja a szellemi tulajdonnal kapcsolatos nemzetközi szintű figyelemfelhívás lehetőségeként. Az eseményre 1998 óta minden évben júniusban kerül sor, 2015-ben június 24-én.

A JAF életre hívott egy díjat, mely a "Kommunikációval a hamisítás ellen" elnevezést kapta. A díjat ez évben először adták át azon médiának amely az elmúlt évben a  legtöbbet, és legrészletesebben foglalkozott a hamisítás témakörével. A JAF minden évben át kívánja adni ezt díjat, amit idén a HIRADO.HU munkatársai vehettek át.

A nap leglátványosabb része az volt amikor hamisított diagnosztikai eszközöket, illegális járműipari szoftvereket és hamisított autóalkatrészeket semmisítettek meg egy úthenger segítségével.

Ma Magyarországon, a mi iparágunkban is virágzik a hamisítás az internetes vásárlásoknak „köszönhetően” – a mi iparágunkban is. Bármit megvehetünk az interneten az eredeti ár töredékéért, legyen az hamis alkatrész, hamis diagnosztikai eszköz, illegális szoftver, használt légzsák, övfeszítő, ismeretlen eredetű fék alkatrész, fényszóró és így tovább.

Ma Magyarországon senki nem vizsgálja, hogy egy baleset bekövetkeztekor ki, milyen műhelyben szerelte az autót utoljára, az adott műhely megfelelt-e a járműfenntartó tevékenységet végzők részére előírt személyi és tárgyi feltételeknek. Senki nem nézi, hogy milyen alkatrészek voltak az adott gépjárműben kicserélve, és azok az alkatrészek megfeleltek a hatályos jogszabályok által előirt feltételeknek, és ekkor még nem beszéltünk a szerelő szakmai felkészültségéről, a szerelés technológiák, utasítások betartásáról.

A Hamisítás Elleni Világnap egy jó alkalom arra, hogy egyrészt megköszönjük a JAF és minden civil szervezet nevében, továbbá a jogtulajdonosok nevében a Nemzeti Adó és Vámhivatal és azon belül is a Reptéri, a VÁM, a Bevetési, és Bűnügyi Igazgatóság munkatársainak azt a lelkiismeretes tevékenységét, amit a hamisítás elleni munkájuk során folytatnak. Szeretnék köszönetet mondani azért is, ahogy együtt dolgoznak és gondolkodnak a jogvédő civil szervezetekkel. Ennek az együtt gondolkodásnak, együtt cselekvésnek a jó példája ez a  sajtórendezvény is.