Híreink

JAF kvízjáték nyertesek

Hamis parfüm az egykori DHL-es áruszállítóban

Nem létező áru

Tavaly több mint 120 ezer hamis áru bejutását akadályozta meg a NAV

Veszélyes tipegők

Gyors megoldás külföldi szerverek ellen is

Ha a felszólítás nem segít, az internetszolgáltatókkal blokkoltatná a jogsértő tartalmakat megosztó oldalakat egy törvénymódosító javaslat. A módosító csomag többek között a külföldi szervereken tárolt jogsértő tartalmak ellen is alkalmazható lesz.

A tervezetet még nem tárgyalta a kormány. Elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele” – jogi bikkfanyelven ez a neve annak az intézkedésnek, amellyel az új Büntető törvénykönyv (Btk.) 2013. július 1-i hatálybalépése után a hatóságok sikeresen léphetnek fel az interneten megjelenő, jogsértő tartalmak ellen, még akkor is, ha például a gyűlöletkeltő tartalmakat külföldi szerveren tárolják.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden tette közzé annak a törvénymódosító csomagnak a tervezetét, amelynek elfogadása az új Btk. hatálybalépéséhez és alkalmazásához szükséges. Ez szabályozza többek közt a jogsértő tartalmak végleges blokkolását, illetve bizonyos bűncselekmények esetében (gyermekpornográfia, terrorcselekmény, állam elleni bűncselekmények) lehetővé teszi, hogy már a nyomozás során elérhetetlenné tegyék a tartalmat.

A kormány által még nem tárgyalt tervezet értelmében a jogsértő tartalmakat a bíróság döntése után elsősorban a tárhely-szolgáltatóknak kellene elérhetetlenné tenniük, akár ideiglenes, akár végleges intézkedésről van szó. Ha ezt a szolgáltató nem teszi meg, akár egymilliós, ismétlődő bírságra számíthat. Ha ennek ellenére sem lép, vagy pedig a szervertulajdonos külföldi, a bíróság elrendelheti, hogy az internetszolgáltatók blokkolják a jogsértő oldalak elérését.

Ennek érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak kell létrehoznia egy adatbázist, amelyhez az internetszolgáltatóknak csatlakozniuk kell. Az indoklás elismeri, hogy a blokkolás sokkal súlyosabb beavatkozás, mint a tartalom eltávolítása, de e nélkül kérdéses lenne a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó intézkedés. Mivel ezt minden esetben a bíróság rendeli el, a tartalom tulajdonosának lehetősége lesz fellebbezni.

/Via HVG.hu/

Fotó: vadaszlap